Sport

Sport 2023-10-21T15:06:23+00:00

Welkom op de sportpagina

Een overzicht van de disciplines

De leden van AMC Veurne zijn actief in diverse disciplines, zoals ondermeer:

Classic Bike

Op dit moment is het vooral in de snelheid dat er wedstrijden en kampioenschappen uitsluitend voorbehouden aan Classic Bikes bestaan. Zo zijn er wedstrijden in Mettet, Chimay en Gedinne met steeds een talrijke opkomst van Belgische en buitenlandse rijders.

Enduro

Enduro is ontstaan uit de speedtrial. Een internationale enduro duurt meestal enkele (2 of 6) dagen.

Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross (vroeger betrouwbaarheidsritten genoemd) waarbij men ook stukken over de openbare weg moet afleggen, en vandaar de noodzaak van verlichting en het kenteken. Er wordt niet over een afgesloten circuit gereden, maar over een bepijlde route waarvan de lengte afhankelijk is per organisatie. De route bestaat uit trajecten die over de openbare weg voeren, en waar men zich dus aan de geldende verkeersregels moet houden, afgewisseld met zogenaamde proeven, waar men als een echte motorcrosser op een afgesloten stuk baan een oefening zo snel mogelijk moet afleggen. Eventuele technische mankementen moeten door de rijder zelf worden verholpen. Lukt dit niet, dan ligt hij uit de race. Bij vervanging van onderdelen is hulp van buitenaf niet toegestaan.

Snelheid

In België racen we in volgende klassen: Sprint klassen: Supersport, Superbike, Moto3 en Zijspannen.
“ENDURANCE” wedstrijden worden betwist onder de vorm van uithoudingswedstrijden van minimum 2 uren en maximum 8 uren.
Bekende wedstrijden waar geregeld reeksen van het Belgisch Kampioenschap worden gehouden zijn: Mettet, Zolder, Francorchamps, Chimay (stratenomloop), Croix-en-Ternois (FR), Assen (NL), …

Supermotard

Vooral het sliden in de bochten is zeer kenmerkend voor de Supermotard. Het circuit bestaat deels (ca. 30%) uit zand, maar voornamelijk uit asfalt.

Kenmerkend aan een supermoto is en waardoor het zich onderscheidt van crossmotoren:

  • een kleiner en breder voorwiel en achterwiel
  • grotere remschijven en remzuigers
  • aangepaste vering

Supermotard is een type motorfiets die aanvankelijk moest worden omgebouwd om aan deze wedstrijden deel te nemen, maar nu worden ze ook door fabrikanten kant‑en‑klaar geleverd.

Trial

Bij trial gaat het er om een aantal uitdagende hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voet te raken.
De naam is afgeleid van het Engelse “to try” (proberen, beproeven).

De rijder dient over een zeer goed evenwichtsgevoel te beschikken, hetzij van nature, hetzij dankzij jaren van training.

Dit is een ideale sport om nog beter uw moto te leren beheersen. Iemand die de motor goed beheerst, kan vanaf de begane grond recht tegen de muur omhoog zijn motor op het balkon van de eerste verdieping parkeren, of op het dak van een schuurtje. De vering is zo geavanceerd dat hij er met hetzelfde gemak weer vanaf kan springen.

Een wedstrijd bestaat uit een aantal zogenaamde non stops. Deze moeten van begin tot einde worden afgelegd zonder dat de grond met iets anders dan de banden wordt geraakt. Een voetje aan de grond is uit den boze en levert een strafpunt op. Ook moet de motor een voorwaartse richting blijven aanhouden. Stilstaan – een soort sur-place – is toegestaan maar achteruitrijden dus niet. Wie aan het eind van de wedstrijd het minste aantal strafpunten heeft behaald mag zich winnaar noemen.